Tarihçemiz

Pamukkale Üniversitesi Spor Merkezi, 28 Ekim 2006 tarihinde dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmış ve başta üniversite personeli ve öğrencileri olmak üzere Denizli halkına kaliteli spor olanakları sunmak amacıyla kurulmuştur.

Bu hizmetleri sunarken öncelikli hedefimiz takım çalışması, rakiplere saygı, zaferi alçak gönüllülük, yenilgiyi zaferle karşılama, bireyin kendisine ve şartlarla mücadelesi olarak özetlenebilecek, sporun temel öğretilerini paylaşmaktır. Bunun yanı sıra kullanıcılarda kişisel, fiziksel, zihinsel açıdan daha sağlıklı ve daha yüksek doyumlu bir yaşam için spor kültürünün oluşturulmasını ilke edinmiştir.

Spor Merkezi, Pamukkale Üniversitesi bünyesinde kurulmasından dolayı bilimsel çalışmalarla spor bilimlerine faydalı olma misyonunu da yüklenmiş modern işletme amacıyla hizmet vermekte olan bir kurumdur.

Ayrıca tesisimiz bir üniversite kuruluşu olarak bünyesinde bulundurduğu çeşitlilik anlamında Türkiye ve Avrupa’da sayılı merkezler arasında yer almaktadır.

2006’da kurulan Spor Merkezi’ne, kuruluşundan 2 yıl sonra, 2008 yılında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından “Olimpik Kamp ve Eğitim Merkezi” unvanı verilmiş, dönemin Olimpiyat Komitesi Başkanı Sayın Togay Bayatlı ve komite üyeleri tarafından tesisimizin önüne Olimpiyat Bayrağı çekilmiştir.

Aynı zamanda Pamukkale Üniversitesi tarafından Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği Başkanı (EOC) Sayın Patrick Joseph Hickey'e fahri doktora unvanı verilmiştir.

Dönemin Olimpiyat Komitesi Başkanı Sayın Togay Bayatlı, Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği (EOC) Başkanı Sayın Patrick Joseph Hickey'e fahri doktora ünvanını veriyor.

2016 yılında Pamukkale Üniversitesi tarafından senato kararı ile Spor Merkezi’ne Şehit Ömer Halisdemir adı verilerek tesisimizin adı “Şehit Ömer Halisdemir Spor Merkezi” olmuştur.

Yerleşke içinde yer alan PAÜ Şehit Ömer Halisdemir Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi uluslararası standartlara uygun sportif yarışmalar ve spor eğitiminin yapılabildiği büyük ölçekli, çok amaçlı, bütünleşmiş bir spor kompleksi olup, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Türkiye’deki iki “olimpik eğitim merkezinden” birisidir. Üyelik sistemi ile tesisten Pamukkale Üniversitesi öğrencisi, personeli, mezunu ve emeklisinin yararlanması dışında, Denizli’de yaşayan tüm vatandaşlar da (kamu personeli/emeklisi, öğretmen vb.) bu modern olanaklardan faydalanabilmektedir. Ayrıca engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine özel ayrıcalıklar sunulmaktadır. Sadece çocuk kurslarından yılda yaklaşık 12.000 çocuğun eğitimiyle sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlanmaktadır. 2019 yılı itibari ile merkezde kursiyer ve antrenman yapan sporcu sayısı 900’dür. İçinde olimpik yüzme havuzu, squash, kaya tırmanış duvarı, tenis kortları, sauna, jakuzi vb. birimleri de barındıran tesis, bu özellikleri ve büyüklüğü ile ulusal anlamda en büyük 10 spor kompleksi içinde yer almaktadır. Tesis misyonlarında yer alan sporcu gelişimine katkı sunma amacına istinaden, merkezde 9 milli yüzücü, 1 milli Triatloncu ve 2 milli Tenisçi olmak üzere toplam 12 milli sporcu yetiştirilmiştir. Ulusal spor kulüplerinden 9 farklı spor kulübünün ve milli takım kamplarının gerçekleştirilmesine olanak sağlanmıştır. Tesis aynı zamanda Üniversitelerarası Spor Müsabakaları (Koçfest 2012 ve 2017, Özel Olimpiyatlar vb.) gibi ulusal organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır. Merkez, mevcut birimlerinin işlevselliğinin artırılması, yeni birimlerin oluşturulması ve hizmet alımlarıyla tesisten faydalanan paydaşların artırılması geleceğe yönelik hedefler arasındadır.

Kent ve sosyal yaşamın en güzide merkezlerinden biri olarak kuruluşundan beri hizmet veren Spor Merkezi, gelecek yıllarda da çağdaş Türkiye Cumhuriyeti ve Pamukkale Üniversitesi’nin vizyonuna yakılır biçimde halkımıza hizmet vermeye devam edecektir.

Misyonumuz & Vizyonumuz

Spor Merkezi 4 farklı amacı bir arada gerçekleştirmeye yönelik özgün bir konsepte dayalı olarak inşa edilmiştir.

Amaçlardan ilki, ulusal ve uluslar arası arenalarda üst düzey, profesyonel sporcuların yetiştirilmesidir. Dikkatli bir tarama sonucu ortaya çıkarılacak yetenekli sporcuların en iyi şekilde eğitilmesi öncelikli hedefler arasındadır.

İkinci amaç, sportif alanda eğitim, araştırma ve uygulamaları yürütecek akademik bir kadro birimi oluşturmaktır.

Üçüncü amaç, sağlıklı yaşam ve spor için her yaştan insanın katılacağı yenilenme aktivitelerinin düzenlenmesidir. Bilimsel temellere dayalı bir spor ve yaşam merkezi olarak tasarlanan Spor Merkezi’nin üniversite personeli ve öğrencisi yanı sıra halka da açık olacağı için Denizli’deki sporun gelişimine ve kentin sosyal hayatına önemli katkılar yapması beklenmektedir.

Son olarak da fizik tedavi, engelliler için spor, beslenme, diyetetik ve rekreasyon programları açısından hastane olanakları ile bütünleştirilmiş bir rehabilitasyon ortamının oluşturulması amaçlanmıştır.

Bu özellikler Spor Merkezi’ni Türkiye’de alanında örnek bir merkez durumuna getirmektedir.